top of page

Futurisme & fashion gaan goed samen

Scherm­afbeelding 2022-12-21 om 10.16_edited.jpg

<persbericht voor RetroFuture in Evoluon>

To the future... and beyond! Toekomstdromen (en nachtmerries) hebben kunstenaars, filmmakers en (mode)ontwerpers van alle tijden geïnspireerd. De tentoonstelling RetroFuture, vanaf 24 september in het Evoluon in Eindhoven, laat zien hoe ideeën uit het verleden kleur en vorm geven aan het heden en de toekomst. Oók als het om mode en uiterlijk gaat.

 

De Egyptenaren geloofden in het eeuwige leven. Nostradamus voorspelde 9/11 en het eind van de wereld. Da Vinci tekende een vliegmachine, en in sciencefictionfilms uit begin jaren '60 was beeldbellen het toppunt van futurisme. Wat is er uitgekomen van de toekomstvisioenen uit het verleden? Hoe verbeelden kunstenaars en ontwerpers vandaag hun ideeën over de toekomst? RetroFuture voert je met een verbazingwekkende parade van objecten en beelden mee naar de toekomst van gisteren.

Toekomst als inspiratiebron

Naast toekomstvisies rond thema's als wonen, gezondheid, robotisering en natuur is er in de grote en kleurrijke RetroFuture experience in 'ruimteschip' Evoluon ook aandacht voor mode, identiteit en uiterlijk. Je ziet hoe het toekomstdenken in alle mogelijke varianten een inspiratiebron is voor kunstenaars en (mode)ontwerpers van alle tijden, en dat futuristische dromen en denkbeelden bepalend zijn geweest voor culturele stromingen als het Afrofuturisme en de Space Age.

 

Hoopvol en visionair

Afrofuturisme laat vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw een hoopvolle toekomst zien voor zwarte mensen. Een visionaire wereld, verbeeld door combinatie van sciencefiction, technologie, fantasy-cultuur en eeuwenoude Afrikaanse mythologie. De superheldenfilm Black Panther zorgde in 2018 voor een opleving van het Afrofuturisme en in de mode zie je de stroming regelmatig terug in spannende combinaties van nieuwe materialen en traditionele patronen, futuristische kapsels, hoofddeksels en accessoires.

Fashion in space

De Space Age leverde in de jaren '60 mode-experimenten op met een nieuw futuristisch silhouet – geometrisch, kort, hoekig, monochroom, sober met nieuwe materialen. Denk aan de creaties van Pierre Cardin en André Courrèges die duidelijk zijn geïnspireerd door de ruimtevaartsuccessen en van die tijd. Het modebeeld van de toekomst werd met Space Age mode vanuit álle facetten onderzocht en op de proef gesteld.

 

 T-shirt als spreekbuis

Door de jaren heen is kleding een taal geworden om onze dromen en angsten over de toekomst uit te dragen. Niet alleen modeontwerpers grepen die kans aan met hun futuristische ontwerpen. Met sterke statements in dikke letters wordt elk T-shirt een spreekbuis. Protest T-shirts geven iedereen de mogelijkheid luid en duidelijk te laten zien wat belangrijk is en welke toekomst we voor ons zien.

 

Future-proof als avatar

RetroFuture zet je aan het denken over wat de komst van de virtuele omgeving - games, chatrooms, online communities - doet met mode en zelfbeeld. Met een zelf geconstrueerd avatar kun je in games als World of Warcraft en Second Life eindeloos experimenteren met je uiterlijk, verschillende gedaantes aannemen en de wereld van vandaag ontvluchten. Wat betekent het voor je identiteit als je jezelf opnieuw kunt uitvinden? Wie wil je zijn in een nieuwe wereld? Ben jij al future-proof?

 

RetroFuture is een tentoonstelling van future lab Next Nature en is vanaf 24 september te zien in het Evoluon, Eindhoven. Tickets en info op retrofuture.com

VORIGE 

VOLGENDE

bottom of page